12 kesäkuuta, 2016

Kuinka virittää aivot luovuudelle


Jotkut kaikkein luovimmista ihmisistä kautta historian ovat saaneet suurimmat oivalluksensa silloin, kun he eivät ole tehneet mitään. Emma Seppälän tutkimusten mukaan, ollaksemme tehokkaita tarvitsemme myös joutilasta aikaa. Monet meistä allekirjoittavat tutkimuksen tuloksen arkisten havaintojen perusteella. Miksi ihmeessä tuo ohje ei näy kuitenkaan arjessa? Tässä muutamia omaan kokemukseen perustuvia vinkkejä ihan tavalliselle matti meikäläisille tai pertti perusinsinöörille, jotka eivät muutoin koe olevansa erityisen luovia.



Anna aivoille aikaa työstää

Olen useasti ollut tilanteessa, että strategia on pitänyt luoda tai pidemmän aikavälin tavoite asettaa. En usko siihen, että vetäytyminen Saariselän kelohonkamökkiin tai parin päivän rypistys työpaikan neukkarissa luo sellaisenaan hyvää pohjaa strategialle. Uskon vakaasti siihen, että aivot tarvitsevat pidemmän periodin kerätä ja järjestellä tietoa. Kun uusi tavoite on edessä, ihminen alkaa sekä tietoisesti että tiedostamatta työstämään asiaa ja keräämään aivoihinsa aiheeseen ja siihen liittyvään päätöksentekoon liittyviä murusia. Strategian luominen on vähän kuin ison palapelin tekemistä yhdessä. Jokainen voi koota pieniä osakokonaisuuksia itsekseen, oman mieltymyksensä mukaan, mutta välillä on aika kokoontua yhteen ja laittaa myös palaset yhteen. Näin lopulta iso kuva muodostuu ja tarkentuu kaikille prosessissa mukana olleille.


Tunnista hetket, jolloin ideat syntyvät

Ehkäpä aika hassua, mutta minun työhön liittyvät parhaat ideani syntyvät yllättävän usein silloin, kun olen aamutoimissa, suihkussa tai föönäämässä hiuksia. Kuulostaa ehkäpä vähän naurettavaltakin, mutta näin se vain menee. Uskon siihen, että aivot ovat keränneet tietoa lokeroihinsa pitkin matkaa. Sen jälkeen yön lepo on tehnyt tehtävänsä ja aamuksi palat ovat järjestyneet paikalleen. Tunnista siis omat hetkesi ja muista, että tuo hetki voi myös vaihtua elämän varrella. Minun hetkeni olivat aikaisemmin myöhää illalla tai jopa keskellä yötä. Elämän rytmin muuttuessa oivalluksen hetken paikkakin on vaihtunut.


Järjestä rauhallisia hetkiä

Järjestä itsellesi myös tietoisesti rauhallisia hetkiä työn lomassa. Itse pyrin jättämään vaikeimmat ja ajattelua vaativimmat työt etäpäiviin, jolloin työympäristö on rauhallinen ja ajatteluun ei tule keskeytyksiä. Rauhallisena hetkenä tietoa pystyy paremmin jäsentelemää. Usein keskeytyksettömän ja vähän rauhallisemman päivän jälkeen huomaa tulostakin syntyneen. Monille ihmisille metsä toimii rauhoittumisen ja aivojen lataamisen paikkana. Jos ongelmaan ei meinaa syntyä ratkaisua tai bloggauksen aiheita ei meinaa irrota, lähden itse metsään.


Ja vielä esimiehille neljäs pointti; Tärkeintä on luoda luottamuksen ilmapiiri. Jos luottamusta ei ole, ideoita ei synny. Tai jos vaikka syntyykin, niin niitä ei ainakaan anneta yhteiseksi hyväksi tai vaihtoehtoisesti ei kehdata kertoa, jos vaikka joku haukkuu ideaa typeräksi. Myös hullut ideat ansaitsevat tulla kuulluksi ja arvioiduksi. Pähkähullusta ideasta voi syntyä todellinen timantti yhdessä jalostamalla ja hiomalla.

Seuraa myös Twitterissä
Kirjoittaja @kalehto