Johtaja - unohda lillukanvarret! - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

11 kesäkuuta, 2017

Johtaja - unohda lillukanvarret!Johtajan tehtävä on keskittyä kokonaisuuksiin ja unohtaa lillukan varret. Kun esimies puuttuu lillukanvarsiin, se sapettaa ja äärimmäisyyksiin vietynä, voi jopa viedä mielenterveyden. On jännittävää huomata, kuinka lillukan varsiin puuttumisen voi muistaa vielä kymmenenkin vuosien päästä. Vaikka ei muistaisi itse asiaa, niin pettymyksen tai hämmästyksen tunteen kyllä ihmeellisesti muistaa.

Minulle oli nuorena työntekijänä annettu iso vastuu, suunnitella tehtaan pihan layout uusiksi. Kävimme tehdyn suunnitelman läpi, yhdessä tehtaan johtajan ja arkkitehdin kanssa. Tehtaan johtajan huomio kiinnittyi ainoastaan siihen, miltä kyltit näyttävät. Hän keskittyi lähinnä väittelemään siitä, pitäisikö niissä lukea incoming goods vai cargo. Ei sanaakaan kaikkein oleellisimmista asioista, eli työntekijöiden turvallisuudesta tai lastauspaikkojen ja reittien toimivuudesta.

Olin mukana kansainvälisessä tietojärjestelmien käyttöönottoprojektissa. Tarkoitus oli ensin tehdä tärkeimmät linjaukset ja kuvaukset ydinprosesseista. Esimieheni halusi olla yli-innokkaasti mukana, vaikka substanssiosaaminen ei mitenkään riittänyt asian käsittelyyn. Hän halusi kovin osoittaa pätevyytensä ja keskittyi lähinnä kommentoimaan konsulttimme vajavaiseen englannin kieleen liittyviä kirjoitusvirhettä.

Näistä molemmista tapauksissa mieleeni jäi vahva muistiälki. Lillukan varsiin puuttuminen toi tunteen pettymyksestä, ärsytyksestä ja myötähäpeästä. Olin pettynyt näiden johtajien tapaan toimia, mutta erityisesti siihen, että en enää voinut arvostaa heitä johtajina kuten aikaisemmin.  

Kun kuulet jonkun sanovan, minä kyllä hoidan tämän tai älä huolehdi, se tulee kyllä hoidettua, on aika perääntyä. On tärkeämpää antaa ihmisten tehdä omalla tavallaan, kuin osoittaa oma pätevyytensä puuttumalla yksityiskohtiin. Joskus on parempi niellä sanansa, vaikka tietäisikin paremman keinon. Joskus on parempi perääntyä, vaikka osaisikin reitin perille. Joskus on myös annettava mennä päin seinää ja antaa toisen kokeilla omia siipiään. Joskus on myös puolustettava toisten epäonnistumisia, vaikka se onkin epämukavaa ja vaikka tiesitkin että yritys epäonnistuu. Pätevyyden osoittamatta jättäminen ei laske arvostustasi - päinvastoin. Kun näytät suuntaa puuttumatta yksityiskohtiin, annat tilaa toimia omalla tavallaan ja tuet epäonnistumisen hetkellä, vasta silloin olet todellinen johtaja.