Menestyksekkääseen työelämään tarvitaan enemmän johtajuutta - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

17 elokuuta, 2018

Menestyksekkääseen työelämään tarvitaan enemmän johtajuutta


Hyvä johtaja voi näyttää hyvää johtajuutta. Johtajuus ei kuitenkaan ole sidottu titteliin, vaan johtajaksi nimetty voi yhtä lailla osoittaa huonoa johtajuutta. Toisaalta hyvää johtajuutta voi olla ilman titteliä tai ilman yhtään alaista. Kuka tahansa voi siis osoittaa hyvää johtajuutta, tittelistä huolimatta.

Jännä juttu, mitenkä vielä pitkänkin ajan jälkeen muistan erilaisia tilanteita, jolloin kollega tai tiimin jäsen on osoittanut todella hyvää johtajuutta. Yksi sellaisista oli hiljainen kollegani Harri. Hän oli tyyppi, joka aina hoiti työnsä vaikeuksista huolimatta, mukisematta. Aina kun Harri lähti hoitamaan hommaa omalta osaltaan, muut eivät kehdanneet valittaa ja olla hoitamatta omaa osaansa. Trukinkuljettaja Juha, oli puolestaan tiesi asiakkaan kiireen ja päättänyt lastata kuorman loppuun, vaikka Metalliliitto aloitti lakon ja luottamusmies kävi raivoamassa paikalla. Partioystäväni Riina tuli puolestaan kaaoksessa ja helteessä auttamaan, otti hommat pikaisesti haltuun, vaikka hänellä ei ollut kaaokseen osaa eikä arpaa. Kaikkia näitä esimerkkejä yhdisti toiminta ja halu tehdä sitä, mikä tuntui oikealta. Kaikkia yhdisti myös esimerkin näyttäminen muille, mikä vaikutti myös muiden tekemiseen.

Tällaisia helmiä löytyy niin töistä kuin harrastuksista. Jostakin ihmeen syystä, varsinkin työelämässä, helmet hautautuvat liian helposti pohjamutiin. Se on harmillista, sillä johtajan parhaat keinot, parhaaseen tulokseen pääsemiseksi, ovat juuri työntekijät, jotka uskaltavat näyttää johtajuutta, kukin vuorollaan. Tämä vaati myös johtajalta paljon, sillä hänen on uskallettava ensin itse höllentää suitsia.

Kesäloman jälkeen on hyvä hetki pysähtyä miettimään. Jos olet esimies tai johtaja, mieti ketkä ovat tiimissäsi näyttäneet johtajuutta. Mitenkä heidän osaamistaan ja suunnan näyttämistään, voisi hyödyntää tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamisessa? Entä ne jotka eivät ole vielä osoittaneet johtajuutta, voisiko heitä kannustaa löytämään rohkeammin oma roolinsa? Mikä voisi olla se vahvuus, jossa he uskaltaisivat näyttää suuntaa? Käsillä oleva työelämän murros vaatii muutosta jokaisessa organisaatiossa. Mieti, ketkä voisivat olla juuri sinun tiimissäsi niitä muutosagentteja, jotka uskaltavat rohkeasti askeltaa eteenpäin ja lähteä kartoittamaan tuntematonta maaperää? Muista, että myös ne vastarannan kiiskit, voivat kenties näyttää omalta osaltaan hyvää johtajuutta, varmistamalla että et suin päin juokse päin seinää.

Jos olet työntekijä tai vaikkapa työnhakija, mieti mitenkä voisit omalta osaltasi näyttää hyvä arjen johtajuutta, työelämässä, harrastuksissa tai vaikkapa vapaaehtoistyössä. Joskus se voi olla rohkeaa suunnan näyttämistä, joskus taas toisten kannustamista. Joskus se voi olla heikompien puolustamista tai jopa esimiehen vastustamista, jos hän ei toimi eettisesti oikein. Mieti mitä taitoja voit tarvita tulevaisuuden työelämässä. Voit omalta osaltasi näyttää suuntaa opettelemalla uteliaasti uutta ja perehtymällä uusiin asioihin. Johtaja ei voi menestyä ilman sinua! Uskalla siis rohkeasti näyttää johtajuutta omassa roolissasi ja siinä, missä sinä olet hyvä!

Johtajuus ei ole titteleitä, vaan se on asennetta ja toimintaa kohti haluttua päämäärää. Suuret puheet ja pienet teot, sitä tuskin voi johtajuudeksi kutsua. Jos saa paljon aikaan, mutta väärällä asenteella, tuskin sekään on oikeaa johtajuutta. Aitoon johtajuuteen tarvitaan siis sekä asennetta että tekoja kohti yhdessä valittua suuntaa. Tarvitaan kykyä jättää omat yksilölliset tarpeet taka-alalle ja kykyä toimia itseä suuremman päämäärän puolesta. Menestyjiä ovat ne, joilla on kykyä ja halua toimia yhdessä, sekä halua antaa johtajuuden kukkia titteleistä huolimatta.


Seuraa Twitterissä
@kalehto
@karakuumana

Tykkää Facebookissa
https://www.facebook.com/karakuumana

Kuuntele Kiekussa
Kara Kuumana - Johtamisen jyväsiä