Hyvä jätkä - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

14 lokakuuta, 2014

Hyvä jätkä

Mietin todella harvoin sukupuolirooleja vaikka tottapuhuen töissä olen nainen miesten joukossa ja vapaa-ajalla olen mies naisten joukossa, tai jotain sinnepäin. Asia jäi kuitenkin pyörimään päähäni viimeviikkoisen Nordic Business Forumin jälkeen. Lavalla oli @AirAsia -lentoyhtiön omistaja @tonyfernandes. Hän kertoi rekrytoivansa lentoemänniksi vain kauniita naisia ja kertoi motivaationsa pohjautuvan juuri näihin kauniisiin lentoemäntiin. Mielestäni jutussa ei ollut mitään ihmeellistä saati sovinistista, en kiinnittänyt asiaan juurikaan huomiota. Vieressäni istuva mies koki kuitenkin tilanteen jotenkin kiusallisena. Puheenvuoron jälkeen, taukomarssia odotellessa, hän kysyi pidinkö Tonystä vaikka hän olikin hieman sovinistinen. Hämmennyin. Tonyn puheenvuoro oli mielestäni huikea!
Olen kasvanut ympäristössä, jossa lapset leikkivät porukassa niin vapaa-aikana kuin koulussakin. Kisasimme, hengasimme, leikimme
yhdessä isossa laumassa, jossa ei ollut sukupuolirooleja. Porukkaan mahtui niin tytöt kuin pojatkin. Opiskeluputkeni kulki tekun kautta TKK:lle, työpaikkani ovat pääsääntöisesti olleet miesvaltaisilla aloilla. En osaa kuvitellakaan muunlaista maailmaa. En osaa erotella miesten juttuja ja naisten juttuja toisistaan. Voin varsin hyvin nauraa äärisovinistisille jutuille ja toisaalta puolustaa henkeen ja vereen pätevien naisten oikeuksia. Suhtaudun ihmisiin yksilöinä, persoonina. Sellaiset asiat kuin sukupuoli, ikä tai kansallisuus ovat sivuseikkoja. Tiedostan varsin hyvin sen, että naisten urakehitys on ainakin perusteollisuuden puolella hitaampaa ja hankalampaa kuin miesten. Toisinaan se johtuu kulttuurista ja toisinaan naisten omasta asenteesta. Olosuhteet eivät aina ole suopeat. Sen sijaan, että hakkaa päätänsä loputtomasti samaan lasikattoon, voi olla fiksumpaa siirtyä ympäristöön, jossa vain taivas on rajana.
Vieressä istuva mies oli minulle täysin vieras, tottakai hänen huolensa oli täysin oikeutettu. Jäin pohtimaan kuinka eri aloilla toimivat naiset kokevat sukupuoleen kohdistuvat kommentit. Onko niin, että me tekniikan parissa koulutetut ja koulitut naiset olemme robustimpia sukupuoleen kohdistuville kommenteille kuin selkeästi naisvaltaisilla aloilla olevat naiset? Tottapuhuen en tiedä, mutta veikkaan asian olevan niin. Jos kaikista sovinistisista tai yhtälailla feminististä kommenteista etsii itseen kohdistuvaa merkitystä, maailma käy ahtaaksi. 

Tietenkin yli kaksikymmentä vuotta teollisuuden parissa on tuonut tarinoiden arkkuun monen monta tarinaa niistä sovinistisista kommenteista ja teoistakin, jotka ovat loukanneet syvälle. Välillä osaamistani tai kolleegoideni osaamista on vähätelty kovastikin, vaikka asiaosaaminen onkin ollut kohdillaan, mutta lähestymiskulma asiaan on ollut erilainen.  Jossain vaiheessa taukokahviringissämme oli iljettävyyksiin asti sovinistinen ilmapiiri. Tosin sitäkin ilmapiiriä ylläpiti vain muutama heppu. Edelleenkin puolihuolimattomasti heitetyt kommentit kiintiönaisen roolista loukkaa. Siitäkin huolimatta yksi parhaista palautteista, jonka olen saanut on yhden entisen kolleegani kommentti: Tanja, sä olet hyvä jätkä!

Tonystä vielä sen verran, että mies oli kaikkea muuta kuin sovinisti. Hänellä on kertomansa mukaan mailman ainoa lentomiehistö, jossa kaikki jäsenet (lentäjä mukaanlukien) ovat naisia.