Nykyajan mummoa ja vaaria ei tunnista enää pukeutumisesta, kuten silloin kun itse olin pieni. Eikä mistään muistakaan ulkoisista merkeistä. Nykyajan mummuus ja vaarius on henkinen olotila. Nykyajan mummon ja vaarin tunnistaa, kun heidän kanssaan alkaa keskustelemaan ja kyselee hieman tarkemmin heidän kiinnostuksen kohteistaan. Kun keskustelu siirtyy digitaalisuuteen ja sosiaaliseen mediaan, nykyajan mummo tai vaari haluaa tuoda heti esille ettei ole kiinnostunut asiasta, koska digitalistuminen ei kosketa heitä lainkaan. Nykyajan mummo tai vaari saattaa naureskella blogeille, vloggaamiselle ja vähintäänkin he paheksuvat sitä kuinka kaikki nuoret ja useat aikuisetkin käyttävät aikaansa
tietokoneiden ääressä. Tylsistyvät, passivoituvat ja lopulta jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle.
tietokoneiden ääressä. Tylsistyvät, passivoituvat ja lopulta jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle.
Moni lukijoistamme muistaa hyvin ajan, kun tuskaisina etsimme kirjastosta lähdeteoksia tutkielmiin, kun kävimme pankissa hakemassa talletuksista merkintöjä farkkukantiseen pankkikirjaan, kun musiikkia etsittiin ajan kanssa Epe's:n hyllyistä, kun kaverin kanssa vierekkäin ja vuorotellen pelattiin Commodore 64:n pelejä ja kun perjantai-iltaisin seuraa haettiin soittamalla nolla-viis-ysiin. Pitkälle on tultu noista ajoista. Nykyajan mummot ja vaarit haikailevat sosiaalisuuden perään, jota heidän mielestään tuolloin oli enemmän kuin nykyään.
Eilen Tubecon:ssa sain olla muiden mukana aistimassa tubettamiseen liittyvää ilmiötä ja karistamassa mummoutta itsestäni. Luulin olevani hyvin perillä jälkikasvun touhuista, väärässä olin. En tajunnut ilmiön suuruutta ja laajuutta. Heittäydyimme ystävän kanssa täysillä mukaan tunnelmaan ja opimme melkoisesti. Innostuimme. Lähdimme illalla kotiin roppakaupalla viisaampina ja suvaitsevaisempina. Tässä kohdassa ei ole klisee sanoa, että maailma on muuttunut. Jos ei halua jäädä rannalle ruikuttamaan, on muututtava mukana. Olen
itse ollut melko moderni tietotekniikan mahdollisuuksien käyttäjä. En
ehkä aivan early bird, mutta melko hyvin flowssa mukana. Ensimmäistä
blogia olen pitänyt jo vuonna 2004 ja minulla on edelleenkin nippu
ystäviä, joihin olen tutustunut 2000-luvun puolivälissä nettipalstoilla.
Silti maailman digitalistumisessa kiinni pysyminen on tiukkaa. Perässä
pysyminen vaatii intoa, imua ja uteliaisuutta ja avoimuutta uusille asioille, jota en onneksi ole
matkan varrella kadottanut.
Nykyajan mummot ja vaarit ovat nelikymppisiä, osa jopa nuorempia. He eivät halua myöntää itselleen jääneensä kelkasta ja uskottelevat itselleen pärjäävänsä ilman digitaalisuutta. Eristävät itsensä tietoisesti nykyajasta. Nykyajan mummoilta ja vaareilta katkeaa innostava keskusteluyhteys niihin nuoriin ja aikuisiin, jotka eivät huuhtoudu digitaalisen virran mukana rannalle vaan surffaavat sydän intoa puhkuen yhteisöllisyyden huipulla. Tubettaminen, instaaminen, twiittaaminen, bloggaaminen, snapchattaaminen ovat sosiaalista yhteydenpitoa ja verkostoitumista, jos mikä. Sosiaalinen verkosto ja internet ovat yhdistyneet ja netin kautta jaetaan niin elämän pienet kuin suuretkin asiat. Joonas Villasen sanoin "Nuorille verkko on mahdollisuus, vanhoille verkko on täynnä pelkoja ja uhkia". Nykyajan mummojen ja vaarien pelot ja uhat johtuvat enemmänkin tietämättömyydestä kuin todellisuudesta. Toki verkossa on kiusaamista ja häiriökäyttäytymistä siinä missä todellisessakin maailmassakin, mutta silti hyödyt ja mahdollisuudet ovat merkittävästi suuremmat.
Ilmiön laajuudesta vielä muutama esimerkki: Vuoden pelikanava ja miestubettaja palkinnon sai eilen Tubecon:ssa tubettaja nimeltään Lakko. Lakolla on YouTubessa yli 230 000 tilaajaa, Instagramissa yli 81 000 seuraajaa ja Twitterissä yli 15 900 seuraajaa. Vuoden vloggaaja palkinnon sai 13-vuotias neiti Pinkku Pinsku, jonka Youtube-kanavaa tilaa yli 93 000 tilaajaa, Instagramissa yli 74 000 seuraajaa ja Twittertiliä seuraa yli 4 500 henkilöä. Ihan pienestä ilmiöstä ei ole kyse ja Lakon ja Pinkku Pinskun kaltaisia henkilöitä ja ryhmiä on kymmeniä tuhansia.
Somemurroksessa seuraava kasvava ryhmä on aikuiset. Jatketaan keskustelua Twitterissä @TanjaMantere @karakuumana.
Somemurroksessa seuraava kasvava ryhmä on aikuiset. Jatketaan keskustelua Twitterissä @TanjaMantere @karakuumana.
* * *
Löysitkö itsestäsi tai läheisestäsi nykyajan mummon tai vaarin piirteitä? Hätä ei ole tämän näköinen, koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämän suuntaa, jos tahtotila löytyy! Muutamalla helpolla askeleella pääset vauhtiin:
1. Voita pelkosi ja ennenkaikkea kyseenalaista ennakkoluulosi. Tartu tuumasta toimeen ja ala kyselemään valistuneemmilta tutuilta ilmiöstä ja tekniikasta. Madalla kynnystäsi keskustelemalla. Pyydä kaveria, miestä, vaimoa, lapsenlasta näyttämään netistä asioita, jotka kiinnostavat itseäsi.
2. Hommaa tablettitietokone. Tabletti on matalamman kynnyksen laite kuin varsinainen tietokone. Käyttöliittymä on helppo ja heti käyttövalmis. Navigointikin on helppoakin helpompaa.
3. Aloita helposti. Valitse muutama ihminen, instanssi tai yritys, joihin haluat tutustua paremmin virtuaalimaailmassa. Tiedonnälkä kasvaa kyllä matkan varrella.
4. Kun kynnys on madaltunut, netissä vain mielikuvitus on rajana seuraaville liikkeille. Kuulijakunta on niin laaja, että kukaan ei taatusti jää yksin tai vaille seuraajia. Sovelluskattaus on niin laaja, että jokainen löytää itselleen sopivat nettifoorumit.