Pomo pois piilosta! - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

11 helmikuuta, 2017

Pomo pois piilosta!

Pomo piilossa -niminen tosi-tv-sarja puhutti kovasti syksyllä. Toteutus oli kömpelö ja harva pomo pysyi kovista yrityksistä huolimatta piilossa työntekijöiltään. Uskottavuutta söi entisestään tuottaja Juha Vuorion yritys kääntää epäonnistuminen onnistumiseksi: Halusimme vetää vähän överiksi, sillä kevyempi linja ei olisi välttämättä toiminut”, Vuorio kertoo Iltalehdelle. Yritin katsoa muutamaa jaksoa loppuun saakka onnistumatta. Myötähävetti osallistujayritysten ja erityisesti piilottelevien pomojen puolesta.

Ohjelma kuitenkin kirvoitti ajattelemaan johtamista. Kentällä on paljon pomoja, jotka pysyvät organisaatioltaan piilossa ilman ohjelmakonseptiakin. Mutta miksi ja mitä asialle pitäisi tehdä? Ihmiset kaipaavat näkyvää esimiestä, joka osoittaa kiinnostusta niin ihmisiä kuin työolojen ja liiketoiminnan kehittämistäkin kohtaan. Strutsin lailla pää pensaassa oleva esimies ei varsinaisesti herätä luottamusta. Eikä ainakaan lisää henkilöstön sitoutumista työhönsä eikä työyhteisöönsä.

Kaikilla esimiehillä ei ole ongelmanratkaisutaitoja. Tiukassa tilanteessa vetäytyminen on kuitenkin pahinta mitä esimies voi omille alaisilleen tehdä. Hylkääminen silloin, kun apua tarvitsee eniten, aikaansaa pitkäkestoisen loven luottamukseen. Harvaa haastetta selätetään yksilötyönä. Jos esimiehen oma osaaminen ratkottavan haasteen suhteen on heikko, on oikea keino seisoa ryhdikkäästi tiiminsä edessä ja pyytää apua. Tänä päivänä vain harva työyhteisö nojaa yksinvaltiaisiin, eli ihmisiin joilla on koko tehtäväkenttä hyppysissä. Onneksi ongelmanratkaisutaitoja ja haastaviin tilanteisiin liittyvää rohkeutta voi opetella. Jos tunnistat itsessäsi haastavia tilanteita pakoon loikkivan jänön, ala tietoisesti kehittää kyvykkyyttäsi kohdata haastavia tilanteita.

Esimiesasema ei saisi olla itsestäänselvyys eikä missään nimessä hyvän työntekijä palkitsemisen keino. Uusia esimiehiä valitessa olisi hyvä pysähtyä miettimään henkilön esimiesvalmiuksia ihmisten johtamisen näkökulmasta. Asiaosaamisen sijaan pitäisi puntaroida aina henkilön johtamisominaisuuksia: rohkeus kohdata vaikeita ihmisiä ja tilanteita, kyky kommunikoida erilaisille ihmisille, kyky irrottautua yksityiskohdista asiakokonaisuuksien hahmottamiseksi, kyky nähdä tulevaisuuteen sekä kyky synnyttää luottamusta, muun muassa. Yrityskulttuuri tulisi rakentaa sellaiseksi, että asiantuntijaroolejakin arvostetaan eikä esimiesasema automaattisesti tuo arvostusta. Näin hyviä asiantuntijoita ei tarvitsisi automaattisesti palkita esimiesasemalla.

Myös tekemiseen sitoutumaton eli motivoitumaton pomo pysyy helposti piilossa. Jos motivaatio ei ole kohdallaan, muuttuu esilläolo päivä päivältä haastavammaksi. Kun ei oikein saa aikaiseksi, on helpompi piiloutua työhuoneeseen. Ja kun motivaatio ei riitä työhön, se tuskin riittää työasioihin liittyvään esilläoloonkaan. Paras teko, mitä pitkäkestoisesti motivoitumaton pomo voi tehdä organisaatiolleen, on etsiä uusia haasteita ja antaa tilaa motivoituneemmalle seuraajalleen.

Esilläoleva, kovaääninen, hyvät supliikkitaidot ja sosiaalisuuden omaava pomokin voi olla piilossa. Jos pomo on esillä, mutta esilläolo ei liity työasioihin on vaikutus työntekijöihin jopa vielä vahingollisempi kuin nurkkahuoneessa piilottelevalla aralla, mutta motivoituneella pomolla. Piilossa olevasta pomosta voi sentään luoda ahkeran ja kiinnostuneen mielikuvan, mutta takki auki viipottava esimies, jolla ei ole mitään sanottavaa työntekoon tai työyhteisön asioihin, antaa koko touhusta hälläväliämielikuvan ja rapistaa työyhteisön työmoraalia.

Esimiehen tehtävä on tukea organisaationsa onnistumista. Se tuskin onnistuu, jos pää on pensaassa. Ainoa keino saada asioita etenemään ja henkilöstö mukaan talkoisiin, on tulla pois piilosta!


Seuraa myös
Twitter @tanjamantere @karakuumana