Työn hakeminen on taitolaji - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

01 lokakuuta, 2017

Työn hakeminen on taitolaji

Oletko tilanteessa, jossa haet kenties ensimmäistä kertaa työtä? Toivottavasti et ainakaan ole tilanteessa, jossa et uskalla hakea uusia haasteita, koska et koe selviytyväsi työnhausta. Kuuluit kumpaan tahansa ryhmään, minulla on sinulle sekä huonoja että hyviä uutisia.

Huonot uutiset:
Työnhakeminen on muuttunut melkoisesti! Siinä missä ennen riitti hyvät suhteet ja hyvät supliikkitaidot, täytyy tänä päivänä olla kyky tunnistaa omat vahvuudet ja kiteyttää työura parin sivun mittaiseen cv:n. Sosiaalisen median taitamisesta on hyötyä. Samoin kuin hakuvideoiden tallentamisesta.

Hyvät uutiset:
Työnhaku on täysin opittavissa! Harjoitusta se vaatii, mutta mestariksi oppiminen on mahdollista vieläpä melko helposti.

Kuinka sitten sinne haastatteluun päästään? Ensinnäkin saatekirjeen ja CV:n täytyy olla hyvät. Niiden avulla joko herätät työntarjoajan kiinnostuksen tai suljet portin kyseiseen tehtävään tai jopa kyseisen työnantajan palvelukseen.  Hyvän CVn kirjoittamiseen on netti pullollaan ohjeita, kannattaa nähdä vähän vaivaa erilaisten mallien vertailuun. Ei ole olemassa yhtä oikeaa mallia. Toki muotoseikoillakin on väliä, mutta CV:ssä on tärkeintä se, että siitä käy selkeästi ilmi osaaminen ja aikaansaannokset.

Osaamisen ja aikaansaannosten kiteyttäminen on muuten melko vaikeaa. Lisäksi se tulisi tehdä aina suhteessa haettavaan tehtävään. Hyvän hakemuksen tekemiseen sekä cv:n laatimiseen tehtävään soveltuvaksi kuluu helposti yksi päivä. Välillä parikin. On erittäin suuri virhe ajatella, että yhdellä saatekirjeellä ja cv:llä pärjää tilanteessa kuin tilanteessa.  Valitettavasti massahakemuksesta huomaa heti, että työnhakija ei ole nähnyt vaivaa hakemuksensa eteen eikä ole perehtynyt tehtävään eikä työnantajaan.

Ennen kuin rustaat paperille saatekirjeen sanaakaan, perehdy työhakemukseen, työpaikkaan ja työtehtävään niin, että pystyt tekemään hakemuksesi juuri siihen tehtävään ja ympäristöön soveltuvaksi, mihin olet hakemassa. Katso yrityksen strategia. Tutki viimeinen tilinpäätös. Tutki yrityksen arvomaailmaa. Pohdi mikä osaamisessasi luo juuri kyseiseen tehtävään arvoa. Mikä aikaansaannoksesi herättää työnantajan kiinnostuksen. Miksi juuri sinä olisit oiva valinta kyseiseen tehtävään.

Tee kaikkesi, jotta erottaudut muista hakijoista positiivisella tavalla. Oli se sitten hakuvideonpätkä tai käsin kirjoitettu hakemus. Tärkeää on kuitenkin pysyä hyvän maun rajoissa ja varmistua siitä, että valitsemasi tyyli istuu haettavaan tehtävään ja hakijayritykseen.

Mitä tapahtuu työhaastattelussa? Työhaastatteluja on kovin monenlaisia. Haastattelutyylejä on yhtä monenlaisia kuin haastattelijoitakin. Koska et voi vaikuttaa vastapuoleen, kannattaa huomio kiinnittää omaan valmistautumiseen.  

Yksi hyvä haastatteluun valmistautumisen keino on kerrata työpaikkailmoitus ja oma hakemuksesi ja mahdolliset muistiinpanosi, joita teit hakemusta tehdessäsi. Haastattelukysymyksiinkin kannattaa valmistautua. Osa kysymyksistä toistuu liki jokaisessa haastattelussa. Perehdy siispä yleisimpiin ja miksei harvinaisempiinkin haastattelukysymyksiin ja pohdi kuinka vastaat. Pieni jännitys on normaali ja hyvästä. Se kertoo siitä, että tehtävä on sinulle tärkeä.

Työhaastatteluita voi olla samaan tehtävään liittyen useita. Ja tehtävästä riippuen voit päätyä myös soveltuvuusarviointiin. Myös soveltuvuusarviointeja on erilaisia ja kestoltaan erimittaisia. Testipäivään saat tarkemmat valmistautumisohjeet. Muuten ainoa neuvoni on mennä soveltuvuusarviointiin virkeänä ja rauhallisin mielin. Tässä vaiheessa olet jo herättänyt työnantajan kiinnostuksen ja olet toivottavasti arvioinnin ammattilaisen käsissä.

Lopuksi. 
Muista, että koko hakuprosessista näkyy, jos hakeminen on sinulle pakkopullaa. Kukaan ei halua palkata ihmistä, jonka motivaatio on saada työtä kuin työtä. Jos et löydä avoimeen paikkaan innostusta ja imua, jätä hakematta. Säästät omaa ja työnantajan aikaa!

Ole koko hakuprosessin ajan oma aito rehellinen itsesi!