Pitkittynyt stressi on yksittäinen suurin masennusta aiheuttava tekijä. Masennus itsessään ei ole sairaus, vaan ihmismielen terve reaktio ja ratkaisuyritys sietämättömään tilanteeseen, jossa mieli pyrkii löytämään tasapainoa. Jopa lähes puolet masennuksista liittyy työstressiin.
Stressi kuuluu kaikkien elämään. Miten puuttua ajoissa, ennen kuin tilanne käy sietämättömäksi? Vuosittain viisi prosenttia suomalaisista kärsii vakavan masennusjakson ja kaikkiaan mielenterveyden häiriöistä kärsii jossain elämänvaiheessaan joka neljäs suomalainen. Tunnista omat/alaisen/ystävän/kollegan oireet ajoissa.
Sopiva määrä stressiä parantaa suoritusta ja auttaa löytämään voimavaroja ja motivaatiota. Mitä sitten, kun stressi muuttuu haitalliseksi? Taistele ja pakene -reaktio auttoi esi-isiämme selviytymään uhkaavista ja hengenvaarallisista tilanteista. Reaktio tuottaa kehoon adrenaliinia ja valpastuttaa aistit, jotta voit paeta jäädäksesi henkiin. Nykyajan uhkatekijöitä ovat esimerkiksi aggressiiviset asiakasreklamaatiot, valtavat työkuormat tai uhkaavasti lähestyvät deadlinet. Uhkatekijät ovat toisenlaisia kuin esi-isillämme, mutta kehon reaktio on sama. Mikäli taistelu tai pakeneminen on mahdotonta, syntyy biologisen suojelumekanismin lamaantumisreaktio, jonka tarkoituksena on suojella ihmistä järkyttävän tilanteen vaikutuksilta.
Ihminen on tarvittaessa todella sitkeä halutessaan suoriutua tunnollisesti, ja vastata muiden ja ennen kaikkea omiin odotuksiinsa. Epänormaalit olosuhteet muuttuvat mielessämme normaaleiksi. On epämääräisiä hengitystieoireita, huimausta, jatkuvaa päänsärkyä ja migreeniä. Kaikki tuntuu tapahtuvan tuplanopeudella ja päässä on jatkuvaa meteliä. Oireita ei osaa yhdistää stressiin, eikä ainakaan näe elämässään muutostarvetta työssä tai sen ulkopuolella. Ei ole aikaa palautua, liikkua tai tehdä jotain itselle mielekästä tekemistä. Muisti heikkenee ja ilmaantuu tyypillisiä stressioireita kuten riittämättömyyden tunne, syyllisyys, unohtelu, hermostuneisuus ja ärtyisyys. Väsyttää koko ajan ja voimavarat ehtyvät. Työuupumus.
Lamaannus johtaa siihen, että mikään ei tunnu miltään. Selittää itselleen, että kunhan selviän kesälomaan/syyslomaan/joululomaan niin helpottaa. Miten en muka jaksa, kun muutkin jaksavat. Kyllä pitää jaksaa. Suhde työhön muuttuu kyyniseksi. Innostus häviää niin työhön, harrastuksiin kuin lopulta koko elämään. Yhdellä uloshengityksellä kaikki ilo häviää, ja sisälle jää vain synkkyyttä, toivottomuutta ja ahdistusta. Masennus.
Stressi muuttuu krooniseksi, kun ihminen kamppailee liian kauan voimiensa ylärajoilla. Se miltä kunkin meistä elämä näyttää, ei kerro totuutta. Päällisin puolin kaikki voi näyttää hyvältä, on hyvä työ, ihana perhe/parisuhde ja trendikkäitä harrastuksia. Silti elämä tuntuu tyhjältä. Masennuksesta voi kuitenkin toipua.
Miten välttää lapioimasta itselleen liian syvää kuoppaa? Innostuminen. Jos huomaat, että mikään ei tunnu miltään, eivätkä aiemmin itseäsi innostaneet asiat tuota iloa: Hidasta. Älä suorita. Syö säännöllisesti ja lepää riittävästi. Liikunta lisää mielihyvää tuottavia hormoneja ja vähäinenkin liikunta on parempi, kuin ei liikuntaa lainkaan. Liikunnalla on pitkäkestoisin vaikutus kaikista stressinhallintakeinoista! Omaksu positiivinen ajattelutapa ja uskalla näyttää tunteesi. Varmista, että olet rakentanut elämäsi oman arvopohjasi varaan, etkä toteuta muiden odotuksia. Uskalla kieltäytyä, äläkä vaadi itseltäsi liikaa. Elä hetkessä, tee niitä asioita joista nautit ja löydä merkityksellisiä asioita. Elämässä on myös epäonnistumisia, älä moiti itseäsi, kun niitä tulee. Mene metsään. Hengitä.
Kirjoittaja: Tia Kymäläinen
Arvostaa laatua ja asiakasnäkökulmaa. Lähestyy asioita kokonaisuuden kautta. Tian mielestä muutos on aina mahdollisuus. Vaatii itseltään liikaa ja yrittääkin madaltaa rimaa jatkossa. Harjoittelee hidastamaan ja opettelee tietoisuustaitoja.
Seuraa Tiaa Twitterissä @KymalainenTia