Tulevaisuuden johtaja on takinkääntäjä - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

15 huhtikuuta, 2016

Tulevaisuuden johtaja on takinkääntäjä


Suomessa on aina arvostettu periaatteen miehiä ja naisia, jotka eivät souda ja huopaa päätöksenteossa. He ovat niitä, jotka eivät vaihda mieltään niin kuin tuuliviiri. Aikaisemmin tuo arvostus on ollut perusteltua. Ennen päätöksen tekoa kirjoista on luettu kaikki asiaan liittyvä. On kysytty tärkeimpien kylän miehien mielipidettä asiasta. Kun faktat ovat olleet pöydässä, päätös on tehty ja mielipide muodostettu. Siinä ovat hyvät miehet sitten pysyneet. Ja jos eivät ole pysyneet, niin takinkääntäjiksihän heitä on haukuttu.

Nykyään tuollaisen periaatteen mieheyden voisi heittää jo romukoppaan. Päätöstä tehdessä käsissä on aina vain murto-osa asiaan liittyvistä faktoista, oli sitten Big Data prosessi
kunnossa tai ei. Uutta tietoa sekä ilmenee että syntyy jatkuvasti. Tulevaisuudessa nämä entisajan periaatteen miehet ovat enemminkin jääräpäitä. He ovat niitä miehiä tai naisia, jotka eivät kykene myöntämään että ovat olleet väärässä tai tehneet väärän päätöksen. 

Tulevaisuuden johtajan ja myös koko organisaation on ymmärrettävä, että päätös tehdään aina käsillä olevan tiedon valossa. Se päätös on silloin paras päätös tai ehkäpä huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Vasta myöhemmin voidaan punnita oliko päätös oikea vai väärä. Sekä tulevaisuuden johtajan että eteenpäin pyrkivän organisaation jäsenten on ymmärrettävä, että virheitä sattuu ja niistä on päästävä eteenpäin ilman suurempia tunnontuskia tai syyttelyn puuskia. Tarvitaan kovin perään kuulutettua resilienssiä. Tahallinen laiminlyönti tai piittaamaton käytös ovat tietysti oma lukunsa.

Tulevaisuuden johtajan on kyettävä olemaan aistit hereillä, kuunneltava asiakkaita, asiantuntijoita ja muita sidosryhmiä. Tulevaisuuden johtaja on se joka pystyy muuttamaan päätöstä silloin, kun uutta faktaa ilmenee tai olosuhteet ovat muuttuneet.


Seuraa myös Twitterissä
Blogi @karakuumana
Kirjoittaja @kalehto

Lue myös aiheeseen liittyviä aikaisempia bloggauksia
Vinkit mitenkä kasvattaa resilienssiä
Mistä hyvä johtaja on tehty