Muutoksen askeleet - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

30 tammikuuta, 2016

Muutoksen askeleet


Olin metsässä kävelyllä. Huomasin polun, jota en ollut koskaan kulkenut. Aika ihmeellistä, sillä olinhan kolunnut samoja metsiä jo ristiin rastiin monet kerrat. Vai olinko kuitenkaan? Kun aikanaan muutimme nykyiseen paikkaan tuli kierreltyä ja kaarreltua eri reittejä. Viimeisinä vuosina kävelyreitit ovat ajautuneet uomiinsa.

Näinhän se on työelämässäkin. Ihmiset istuvat samalla tuolilla kahvitauolla. Suorittavat työtehtäviä niin kuin aina ennenkin on tehty. Keskustelevat niiden samojen tuttujen ihmisten kanssa. Vääntävät Exceliä samalla tavalla kuin ennenkin, vaikka muistelevat kuulleensa, että oli joku näppärämpikin tapa hoitaa asia. Toteavat, että näin meillä on ollut tapana toimia.


Muutoksen tekeminen on vaikeaa. Muutos vaatii aina pinnistelyä. Muutos vaatii energiaa. Muutos vaati muutosvastarinnan voittamista. Muutos vaatii ihmisten ajatusten voittamista puolellensa. Siksi on usein helpompaa tehdä niin kuin aina ennenkin on tehty. Bloggauksessani pohdin sitä, kuinka muutosta ja muuttumista voisi helpottaa.

1. Harjoittele pienillä arkisilla muutoksilla

Mene kahvihuoneessa eri ihmisten viereen istumaan. Kävele eri reittiä työpaikalle. Puhu vieraalle junassa. Mene uuteen ravintolaan. Mene koulutukseen. Harjoittele uusi taito. Pieniä arkisia muutoksia voi tehdä niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Kun ensin harjoittelee pienillä muutoksilla, on isompien muutoksienkin tekeminen paljon helpompaa.

2. Tee päätös

Olin kovin onnellinen kun eräs ystäväni oli päättänyt löytävänsä uuden työpaikan vuoden sisällä. Hän kun oli ollut tyytymätön omaan työpaikkaansa jo pitkään. Päätöksen tekeminen valmistaa itseä muutokseen. Kun päätös on tehty, ihminen tiedostaen ja tiedostamatta tekee valintoja, jotka johtavat oikeaan suuntaan.

3. Kirkasta tavoite

Muutosta aina helpottaa selkeä tavoite, oli sitten kyse yhtä ihmistä tai monia ihmisiä koskevasta muutoksesta. Mitä laajempi joukko ihmisiä muutokseen tarvitaan, sitä tärkeämpää on luoda selkeä visio tai määritellä haluttu tavoite. Voit lukea lisää aiheesta Tanjan bloggauksesta Hyvä visio johtaa muutosta.

4. Etsi tukijoukkoja

Lopulta aika harva muutos on sellainen, joka ei vaikuttaisi muihin ympärillä oleviin ihmisiin tavalla tai toisella. Siksi muutokseen tarvitaan voimaa. Siihen tarvitaan esimiestä, kollegoja, ystäviä, sponsoreita tai lie mitä muita tukijoita. Mitä enemmän saat tukea muutoksellesi, sitä todennäköisemmin muutoskin tapahtuu. Pidä huolta siitä että hyvä vire pysyy yllä. Pysy kaukana energiasyöpöistä, jotka pyrkivät syömään muutosvoimasi pois.

5. Varmista resurssit
Muutos vaatii usein isompia ja pienempiä resurssipanostuksia, oli sitten kyse ihmisistä tai maallisesta mammonasta. Suunnittele mitä resursseja tarvitset. Varmista resurssien saatavuus, hanki rahoittajat tai sponsorit. Tässä kohtaa kannattaa myös muistaa, että kekseliäisyys usein korvaa rahan. 

6. Tunnista muutoksen seuraukset.

Mieti mitä seurauksia muutos (tai muuttumattomuus) aiheuttaa, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Mitkä asiat oikeasti muuttuvat? Säästääkö uusi työtapa aikaa, rahaa tai hermoja? Luoko muutos uusia liiketoimintamahdollisuuksia? Onko muutos ainoa keino selviytyä? Miten muutos vaikuttaa lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä? Muutoksen seurauksien tunnistaminen on kuin riskianalyysin tekemistä. Kaikkia seurauksia ei voi tietää ja tunnistaa. Kun tunnistaa edes tärkeimmät muutokseen liittyvät tekijät, ollaan jo pitkällä. Negatiiviset asiat on helpompi hyväksyä, kun tietää että positiivisia asioita on tulossa enemmän. Tässä kohtaa on myös pohdinnan paikka, onko muutos sitä mitä oikeasti halutaan.

7. Valmistaudu muutosvastarintaan

Muutoksessa tulee aina vastaan kahnausta oli sitten kyse omasta laiskuudesta tai toisten motivoimisesta. Mieti etukäteen mitkä asiat hidastavat tai jarruttavat muutosta ja valmistaudu niihin. Yhden konkreettisen esimerkin muutosvastarinnan voittamisesta löydät täältä.

8. Hyväksy että toisen päätös voi olla hyvä päätös

Olin aikanaan työpaikassa, jossa minun oli paha olla. Vaikka tiesin, että minun pitäisi hakeutua sieltä pois, en jostakin syystä pystynyt ottamaan itseäni niskasta kiinni. Jotenkin naivisti uskoin, että asiat voisivat kääntyä vielä hyväksi. Seuraavissa yt-neuvotteluissa minut irtisanottiin. Olin helpottunut, raivoissani ja onnellinen samaan aikaan. Minua raivostutti, että joku oli tehnyt päätöksen puolestani. Olin onnellinen ja helpottunut siitä, että tarinalle oli laitettu piste. Päätös oli kuitenkin hyvä päätös, vaikka en tehnytkään sitä itse.

Muutoksessa lopulta tärkeintä on halu muuttua. Oletko sinä valmis?