Kenestä tahansa johtajasta ei synny timanttia - Kara Kuumana - Johtamisen Jyväsiä

Havaintoja työelämästä ja yritysmaailmasta.

10 maaliskuuta, 2016

Kenestä tahansa johtajasta ei synny timanttia

Olen ilahtuneena seurannut viime aikoina ilmestyneitä tutkimuksia, joiden mukaan hyvä johtaminen johtaa tutkitusti myös hyvään tulokseen. Tekisi mieleni huutaa kaikille vanhoille jäärille, että siitäs saitte. Olen aina uskonut hyvän johtamisen voimaan, mutta koskaan ei ole ollut mitään kättä pidempää omalle mutu-tuntumalle. Se joka on kokenut sekä todella hyvää johtamista, että todella huonoa johtamista, tietää varmasti mistä puhun. Hyvän esimiehen vuoksi on valmis antamaan vaikka vasemman kätensä. Huonon esimiehen vuoksi ei tekisi mieli pikkurilliäänkään liikauttaa. Lopulta kyse on siitä, löytyykö molemmin puolista arvostusta ja kunnioitusta vai ei.

Näiden uutisten jälkeen Twitterissä on kovasti hehkuteltu esimiehen kouluttamisen perään. Management taitoja voi kouluttaa ja leadership taitoja voi valmentaa. Kohtuullisesta esimiehestä voi hioa paremman esimiehen. Raakatimanttia hiomalla syntyy säihkyvä timantti. Siihen en kuitenkaan usko, että mitä tahansa kiveä hiomalla timantti syntyisi. Lopulta kyse on ihmisen luonteesta ja ihmisyydestä. Hyvällä johtajalla on oltava kykyä asettua toisen asemaan, arvostaa omia joukkojaan ja pitää heidän puoliaan. 

Olen nähnyt valitettavan monta organisaatiota, jotka ovat taantuneet tai surkastuneet huonon johtamisen takia. Hyvä koulutus tai loistavalta kuulostava työhistoria ei juuri lämmitä, jos johtajalla ei ole kykyä puhaltaa yhteen hiileen. Haluaako esimies pelata yhteisen hyvän eteen vai ainoastaan omaan pussiinsa? Auttaako johtaja kaikkia tähtiä tuikkimaan vai haluaako hän olla toisia kirkkaampi tähti taivaalla? 

Miksi ihmeessä työntekijä tekisi tosissaan töitä, jos saa järjenvastaisia tehtävänantoja, kohtaa epäkunnioittavaa käytöstä tai jos näkee, että johtajan ainoa tavoite on pönkittää omaa positiotaan toisten kustannuksella. Miksi ihmeessä työntekijä asettaisi riman vähän vielä ylemmäs, jos tietää että pidemmän korren vetää aina joku muu.

Ilahduttavasti muutamat rekrytointiyritykset ovat jo asiaan heränneet. Vakuuttava CV ja hyvä veli verkoston suositukset ei pelkästään enää riitä. Nyt halutaan kuulla lisäksi, että mitä kollegat tai alaiset ovat kandidaatista mieltä. Siinä kohtaa kun alaisten ja kollegoiden näkemys eroaa merkittävästi entisten esimiehen näkemyksistä, tulisi kellojen jo soida. On ihan luonnollista että ihmiset käyttäytyvät erilaisessa joukossa eri tavalla, mutta merkittävät erot käyttäytymisessä paljastavat lopulta kandidaatin luonteen. 

Seuraavan kerran kun sinä olet palkkaamassa organisaatioosi uutta ihmistä, on tärkeää pitää aistit tarkkana. Hyvä organisaatio voi kasvattaa kohtuullisesta johtajasta erinomaisen johtajan. Huono ihmisten johtaja saattaa jopa saada hetkellisesti asiat näyttämään hyvältä, kun tulokset paranevat kiristyksen, uhkailun ja lahjonnan seurauksena. Pitkässä juoksussa huono johtaja jättää jälkeensä kuitenkin vain savuavia raunioita.

Seuraa twitterissä:
blogi @karakuumana
kirjoittaja @kalehto

Lue myös
Kiitos mahtava esimieheni
Kiitos surkea esimieheni