1. Aseta tavoitteet
Tuloksia ei todellakaan synny, jos et ole määritellyt tiimillesi tavoitteita. Määrittele mitä haluat tehtävän ja erityisesti, että mitä ei haluta tehtävän. Määrittele myös millä intensiteetillä haluat asioita tehtävän. Toisille asioille riittää, että ne tulee vain tehtyä rimaa hipoen ja toiset pitää tehdä 120%:n hyvin.
2. Mittaa ja seuraa tuloksia
Miten ihmeessä voitte tietää onnistumisista, jos tulosta ei seurata mitenkään. Jos mittausta ei ole aiemmin tehty, kannattaa lähteä hyvin yksinkertaisista liikkeelle. Kannattaa suosia määrällisiä mittareita ensisijaisesti, jos mahdollista; Myyjän on tavoitteena tavata 5 uutta asiakasta joka viikko. Toisinaan myös työntekijän oma laadullinen arvio riittää aloittamaan mittaamisen kulttuurin: Tällä viikolla asiassa xx onnistuin mielestäni erinomaisesti/hyvin/keskinkertaisesti/huonosti.
3. Anna palautetta onnistumisesta
Kun tavoitteet on asetettu ja tuloksia seurataan, on myös annettava palautetta. Liian usein kuulen siitä, kuinka organisaatiossa kyllä sovitaan, että mitä tehdään, mutta kukaan ei ikinä valvo tuleeko sovittu asia hoidettua, saatikka että katsottaisi päästäänkö tavoitteeseen. Ainoa keino saada tuloksia aikaan, on seurata sitä mitä on yhdessä sovittu ja sen jälkeen antaa palautetta, jos asioita ei ole tehty sovitun mukaisesti.
4. Ole ystävällinen mutta jämäkkä
Valitettavan moni esimies haluaa olla mukava aina ja kaikille. Se ei ole kuitenkaan esimiehen tehtävä olla mukava vaan varmistaa, että tuloksia syntyy. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi olla ikävä ja määräilevä esimies, vaan enneminkin ystävällinen ja jämäkkä samaan aikaan. On muistettava, että kun yhdelle kumartaa, niin toiselle pyllistää. Olen aika vakuuttunut siitä, että paras esimies on suoraselkäinen ja ennakoitavissa oleva. Ei työntekijät todellakaan aina oleta, että tarvitsisi joka tilanteessa olla mukava, vaan enneminkin ahdistuvat siitä, jos sovituista pelisäännöistä ei pidetä kiinni.
5. Innostu ja innosta
Miten ihmeessä työntekijät voisivat olla innostuneita, jos esimies keskittyy valittamiseen ja voivotteluun. Ja kyllä, positiivisuutta voi harjoitella! Mieti joka päivä, mitä hyvää tässä päivässä tulee olemaan ja joka päivän jälkeen, mitä hyvää siinä lopulta oli. Olemalla itse positiivinen ja työskentelemällä tavoitteiden eteen systemaattisesti, yleensä tuloksiakin alkaa syntyä. Onnistumisten kautta lopulta syntyy innostuksen kierre sekä esimiehelle että tiimille.
6. Ole esimerkkinä
Jos oikeasti haluat, että tiimissänne kulttuuri muuttuu, on sinun itse myös tartuttava toimeen, niin isoihin kuin niihin pieniin ja tylsiin asioihin. Ehkä joskus on myös sinun vuorosi hakea kahvimaidot kaupasta tai täytettävä printteripaperit. Toisaalta on sinun tehtäväsi näyttää esimerkkiä siinä, kuinka palavereihin valmistaudutaan etukäteen, kuinka palavereissa keskitytään itse asiaan, sen sijaan että näprättäisi puhelinta tai kuinka sovitut tehtävät tehdään sovittuun päivään mennessä. Tervehtiminen, anteeksi ja kiitos – niiden pitäisi olla arkipäivää ihan meille kaikille!
Lopuksi, muista olla itsellesi kuin myös tiimillesi myös armollinen. Aina ei tarvitse olla maailman tehokkain, aina ei tarvitse onnistua, aina ei tarvitse päästä huippusuorituksiin. Usein onnistumiseen riittää jo se, että yrittää parhaansa, näyttää välittävänsä ja haluaa onnistua yhdessä. Kiireessä pitkää päivää huhkiminen, on harvoin nopein tie maaliin ja joskus on ihan hyvä olla vaan.
Seuraa Twitterissä
Kirjoittaja @kalehto
Blogi @karakuumana
Tykkää Facebookissa
Kara Kuumana
Lue myös
Esimies, johdatko omia odotuksiasi? Esimies, oletko kehittymisen este?
Vain johtamalla itseäsi voit johtaa tiimisi tuloksiin.